Greška

Worksharing, kolaboracija više suradnika na projektu

Napisao:  Srijeda, 06 Srpanj 2011 12:53

Korisnici CAD aplikacija prilikom simultanog rada na istom projektu koriste razne tehnike kolaboracije suradnika. Jedna od boljih je da svaki nacrt rade u zasebnoj datoteci koje preko eksternih referenci spajaju te na taj način svaki suradnik radi na svom dijelu projekta a ostali suradnici vide promjene.

U Revitu takav princip rada nije moguć iz jednostavnog razloga, Revit je „single file interface" odnosno imamo jedan 3D model u jednoj datoteci. Kada bi netko tu jednu datoteku otvorio i počeo raditi u njoj drugima bi to bilo onemogućeno.

Rješenje je vrlo jednostavno, potrebno je 3D model podijeliti na dijelove kako bi svatko mogao uzeti dio modela koji mu je potreban za rad odnosno projektiranje.

Aktiviranjem opcije Worksharing automatski kreiramo centralnu datoteku koja je neka vrsta baze podataka. Svi suradnici otvaranjem te datoteke mogu napraviti svoju lokalnu kopiju projekta i dalje rade u toj novokreiranoj lokalnoj datoteci. Novokreirana lokalna kopija je povezana sa centralnom datotekom i opcijom „Synchronize" automatski se sinkronizira sa centralnom datotekom prilikom svakog „Save-a" . Na taj način promijene koje ste napravili na svojoj lokalnoj kopiji vidljive su drugim suradnicima na projektu a samim time vidite i njihove promjene i nadopune u projektu.

worksharing-01

U sljedećim blogovima detaljno ću opisati kreiranje worksharinga i podešenje opcija za što brži i jednostavniji rad.

Ivan Cigrovski, mag.ing.geoing.
Autodesk Certified Consulting Specialist
BIM manager
Website: www.intelika.hr

Zadnje od

Povezani sadržaj (po tagu)

nazad na vrh