Novo u Revit Architecure 2012 – Parts 2/2

Napisao:  Četvrtak, 26 Svibanj 2011 12:44

U prethodnom blogu sam opisao novu mogućnost rastavljanja sistemskih elemenata, zidova i ploča na slojeve. Ukoliko ste isprobali novu opciju zasigurno ste primijetili da ne radi sve baš kako ste se nadali. Rješenjem jednog problema, uređenje spojeva slojeva, javili su se neki drugi na koje nismo računali. Nakon nekoliko dana testiranja nove opcije uspio sam dobiti rezultat koji sam tražio. Iako postupak nije brz i elegantan koliko bismo željeli uz ovu novu opciju barem imamo još jedan alat da dođemo do željenog rezultata.

Revit_Parts_2_dio_01

Za primjer ćemo definirati spoj vanjskog zida sa dimnjakom. Prilikom modeliranja Revit nam spoji slojeve zidova prema hijerarhiji gdje „core" odnosno nosivi ili glavni sloj ima prioritet u odnosu na ostale kategorije slojeva. Koliko god Revit to dobro spajao i nudio nam različite opcije pomoću naredbe Wall Joins, često nam se događa slučaj kada moramo ručno definirati koji sloj ima prioritet. Uglavnom takve slučajeve rješavamo pomoću naredbi Cut Profile i Linework. Ukoliko želimo takav slučaj modelirati koristimo Parts.

Revit_Parts_2_dio_02

Revit_Parts_2_dio_03

Prvo selektiramo sve zidove kojima želimo ručno definirati slojeve i u tabu Modify/Walls - Create odaberemo Create Parts. Nakon što smo na taj način podjelili zidove na slojeve primjećujemo i prve neželjene rezultate. Prvi je da nam elementi od istih materijala više nisu spojeni niti ih možemo ponovno spojiti, a drugi je problem da su nam nestali stilovi debljina linija u tlocrtu. Sada su nam sve linije jednake debljine. To ćemo riješiti nešto kasnije. Sada možemo odabrati sloj zida i u njegovim svojstvima (Properties) označimo Show Shape Handels da nam se pojave plavi gripovi pomoću kojih ćemo micati slojeve. Postupak ponovimo za sve slojeve koje želimo ručno definirati. Uz to koristimo i naredbu Split Elements kako bi zid podijelili na lijevi i desni odnosno dva elementa i samim time dobijemo dodatne gripove kojima možemo maknuti slojeve zida koji se nalaze sa unutrašnje strane dimnjaka.

Revit_Parts_2_dio_04

Revit_Parts_2_dio_05

Revit_Parts_2_dio_06

Sljedeći korak je urediti 2D prikaz u tlocrtu. S obzirom da ne možemo koristiti naredbu Join potrebno je određene linije označiti kao nevidljive. Za određene situacije kada želimo sakriti cijelu liniju jednostavno koristimo naredbu Linework i te linije označimo kao nevidljive. Za situacije kada želimo sakriti samo segment odnosno dio linije potrebno je taj element podijeliti na dijelove koristeći naredbu Divide Parts . Samim time ćemo i te linije podijeliti i možemo svaku od njih definirati kao samu za sebe. Nakon toga svaku liniju možemo označiti koje će biti debljine.

Revit_Parts_2_dio_07

Revit_Parts_2_dio_08

Ovakav postupak je dosta spor al u određenim situacijama nam je od velike koristi kada je nužno da i 3D model bude točno definiran.

Ivan Cigrovski, mag.ing.geoing.
Autodesk Certified Consulting Specialist
BIM manager
Website: www.intelika.hr
Login to post comments