Novo u AutoCAD 2012 3. dio - Array

Napisao:  Utorak, 17 Svibanj 2011 09:13

Sa ovom naredbom u AutoCAD-u 2012 stvarno su si dali truda da je poboljšaju i usavrše. U prijašnjim verzijama AutoCAD-a, moram priznat, jedva da sam se sjetio da ta naredba i postoji. No nakon što sam vidio kako funkcionira u novoj verziji svakako će mi češće padati na pamet koristiti ju. Uvedene napredne mogućnosti kreču od trenutnog prikaza rezultata same naredbe do arraya po zadanoj putanji preko toga da se elementi koje smo arrayali grupiraju u nešto kao blok pa su naknadne promjene vrlo jednostavne. Pa krenimo redom... Prilikom selektiranja objekta na kojem želimo upotrijebiti array nudi nam se trenutni prikaz rezultata same naredbe, odnosno pomicanjem kursora vizualno povećavamo ili smanjujemo broj elemenata vodoravno i horizontalno.

acad2012-array-1 

Razmak među elementima određujemo preko komandne linije, no čak iako odmah ne odredimo željeni razmak nije problem jer naknadno mijenjanje razmaka nikad nije bilo jednostavnije. Kao što možete primjetiti elementi koje smo arrayali grupiraju se kao blok i pojavljuju nam se gripovi kojima možemo ručno mijenjati sve parametre arraya.

acad2012-array-2

Ali isto tako se i otvara ribbon Array preko kojeg možemo naknadno modificirati naše elemente prema određenom parametru. Možemo mijenjati broj i širinu stupaca i redove, ukupnu širinu ili visinu cijelog bloka, baznu točku. Također možemo i promijeniti izgled izvornog elementa ili zamijeniti jedan od elemenata unutar array bloka.

acad2012-array-33

 
acad2012-array-4

Jedna od stvari koja me oduševile u novom AutoCAD-u je svakako Path Array tj. razmještaj i kopiranje elemenata po zadanoj putanji.

acad2012-array-5

Nakon odabira array bloka uz sve mogućnosti koje imamo kod klasičnog arraya nudi nam se još i opcija „Divide“ koja elemente prema zadanom broju ravnomjerno raspoređuje duž putanje.

acad2012-array-6

Kao što možete primijetiti naredba Array je stvarno unaprijeđena i definitivno se može koristiti mnogo češće i mnogo jednostavnije.

Hrvoje Katić
Autodesk Certified Consulting Specialist
CAD Manager
Website: www.intelika.hr
Login to post comments