Što je novo u AutoCAD-u 2017 Istaknuto

Napisao:  Mirko Jurčević Petak, 25 Ožujak 2016 12:25

intelika-autocad-2017-logo-dugi

21. ožujka 2016. Autodesk je objavio AutoCAD 2017.

Od inicijalne verzije iz 1982. godine, AutoCAD je jedan od najčešće korištenih CAD programa zadovoljavajući potrebe inženjera, tehničara, arhitekata i drugih.
U svom najnovijem ažuriranju, AutoCAD 2017 je poslušao različite funkcionalne zahtjeve korisnika i uveo brojne značajke koje poboljšavaju sve, od workflow-a do obrade grafike.

  Generalno, novosti u odnosu na verziju AutoCAD 2016 su sljedeće:
 • ● Improved 3D graphics (stability, fidelity, performance)
 • ● Smart centerlines/center marks
 • ● New feature highlighting
 • ● Autodesk desktop app replaces Autodesk Application Manager
 • ● Migration tool enhancements
 • ● Design share
 • ● 3D Print Studio
 • ● Import PDFs
 • ● Coordination model object snap

Uvoz PDF dokumenata u AutoCAD

intelika-autocad-2017-autodesk-import-pdf
Usavršeni import PDF-a AutoCAD-u 2017

Prvi veliki napredak dodan u AutoCAD 2017 je poboljšana značajka za upraljanje PDF dokumentima. Korištenjem novog dijaloga za uvoz PDF-a, korisnici će moći uvesti geometriju, TrueType tekst i rasterske slike iz PDF-a izravno u AutoCAD kao objekte koji se mogu uređivati. U prijašnjim verzijama, način uvoza PDF dokumenata nije bio najspretnije riješen, čemu su korisnici doskočili ugradnjom dodatnih add-inova. Sada korisnici mogu jednostavno i pouzdano uvoziti podatke iz PDF dokumenata eliminirajući potrebu za ponovnim iscrtavanjem geometrije.

Nova značajka "Pametnih simetrala"

intelika-autocad-2017-simetrale-autodesk
Poboljšano upravljanje simetralama u AutoCAD-u 2017

Pri crtanju, AutoCAD 2017 pruža mogućnost poboljšanja rada sa simetralama. U novoj verziji AutoCAD 2017, zahvaljujući značajci pod nazivom "pametna simetrala", kada korisnik pomiče povezane objekte, sve povezane simetrale će slijediti taj pomak, što ubrzava i pojednostavljuje crtanje i izmjene simetrala.

Poboljšani Migration tools

intelika-autocad-2017-enhanced-migration-tools 
Poboljšani alati za migraciju (prijenos) korisničkih postavki

U novoj verziji AutoCAD 2017 je puno jednostavnije prenijeti korisničke postavke i datoteke iz prijašnih verzija (poboljšanje Migration Tools-a). Postavke se prepoznaju automatski, a korisnik sam odabire koje od njih će prenijeti.

Poboljšani 3D ispis

intelika-autodesk-autocad-2017-3d-printing-enhanced

Novi AutoCAD 2017 ima nekoliko mogućnosti (načina) za 3D printanje (3D ispis). Moguće je poslati 3D model na vanjsku uslugu 3D printanja, ili, instalirati alat Autodesk Print Studio pa, ili se spojiti na 3D printer ili kreirati datoteku za 3D ispis za kasnije printanje.

Autodesk desktop app

Kada je u pitanju backend koji podržava AutoCAD 2017, Autodesk-ovi inženjeri su napravili niz dodatnih poboljšanja. To su poboljšanja koje prosječnom korisniku možda nisu odmah vidljivi, ali svakako unaprijeđuju rad AutoCAD softvera. Značajnije poboljšanje dolazi također u pogledu nove aplikacije za upravljanje softverskim ažuriranjima, naime, AutoCAD 2017 dolazi u paketu sa Autodesk Desktop APP aplikacijom za upravljanje softverskim ažuriranjima, čime je postavljen novi standard za budućnost orijentiranu na preplatnički način licenciranja.

intelika-autocad-2017-autodesk-desktop-app

Uz ovu aplikaciju korisnici dobivaju najnovije sigurnosne zakrpe za prethodne verzije AutoCAD kao i za sve buduće verzije, bez ometanja radnog procesa.
Uz novu računalnu aplikaciju, Autodesk se usmjerio na poboljšanje stabilnosti 3D grafike, dok i dalje poboljšava performanse svojih 2D grafičkih alata.


Potpunu listu poboljšanja i noviteta u AutoCAD-u 2017 pogledajte ovdje.

Detalje o novitetima možete pročitati u službenom PDF dokumentu.

Komparacijsku listu svih noviteta od verzije 2013 do 2017 možete pogledati na ovom linku.

Mirko Jurčević

Mirko Jurčević

Mirko Jurčević dipl.ing.građ.
Autodesk Certified Consulting Specialist
Autodesk Certified Structural Engineering Specialist
BIM manager


Website: www.intelika.hr
Login to post comments