Kako "lažirati" kote u Autodesk Revit-u

Napisao:  Mirko Jurčević Petak, 13 Veljača 2015 13:45

Vrlo često pitanje koje imamo na podršci je "kako lažirati kote u Revit-u?". Naime, kotiranje u Revit-u je direktno vezano za objekte, što za sobom povlači puno prednosti (npr. ažuriranost dokumentacije (kota) pri promjenama je jedna od prednosti), ali i neke mane kao npr. da kote nije jednostavno "lažirati", odnosno, nije moguće kotirati "ništa". Naravno, postoji način kako lažirati kote u Revit-u.

Odaberemo kotu ili čitavu kotnu liniju klikom na nju (pazimo da ništa drugo u modelu nije odabrano (selektirano), dakle, samo kotna linija). Nakon toga kliknemo direktno na broj, odnosno, duljinu (dimenziju). Otvorit će nam se izbornik "Dimension Text".

1a. Potrebno je označiti opciju "Replace with text" i u tekstualno polje pored toga možemo upisati tekst.

Sad upišemo novu brojčanu vrijednost koju želimo da kota prikazuje.

Treba staviti naglasak na riječ "TEKST" jer ako pokušamo upisati brojčanu vrijednost (lažnu veličinu kote) i stisnemo "Apply" ili "OK", Revit će nam izbaciti poruku:

Invalid Dimension Value

Specify descriptive text for a dimension segment instead of a numeric value.

To change the dimension value for a length or angle of a segment, select the element the dimension refers to, and click the value to edit it.

 

RJEŠENJE:

1b. Klik ispred broja (postaviti pokazivač teksta ispred broja)

2. Desni klik, otvorit će se kontekstualni izbornik

3. Odabrati izbornik "Insert Unicode control character" (nalazi se pri dnu)

4. Nakon toga u podizborniku kliknuti na opciju "ZWJ Zero Width Joiner"

Ovime nam je Revit ispred naše nove "vrijednosti" kote ubacio Unicode znak (koji je nevidljiv), ali ga Revit smatra tekstom. Kako je Revit-u bitno da zamjenski ("Replace with text") tekst kote zbilja bude tekst, a ne broj, ovime smo ga zapravo "prevarili" jer misli da smo započeli tekstualnim znakom, a ne brojem.

5. Kliknemo na OK, i to je to. Imamo lažnu vrijednost kote.

intelika-doo-Revit-kako-lazirati-kote-Autodesk

Naravno, autor ovog članka kao i tvrtka Intelika d.o.o. se ograđuje od svih negativnih posljedica koje može uzrokovati korištenje ovog "trika". Rješenje je tu da pomogne u kritičnim i nužnim trenutcima, odnosno, namjera nikako nije da se nanese šteta niti da potiče na loše inženjerske prakse.

Mirko Jurčević

Mirko Jurčević

Mirko Jurčević dipl.ing.građ.
Autodesk Certified Consulting Specialist
Autodesk Certified Structural Engineering Specialist
BIM manager


Website: www.intelika.hr

Zadnje od Mirko Jurčević

Povezani sadržaj (po tagu)

nazad na vrh