Autodesk Revit sporo otvara R izbornik

Napisao:  Mirko Jurčević Petak, 14 Studeni 2014 12:24

Ukoliko koristite Autodesk Revit na više lokacija, npr. u uredu i kod kuće, često se pojavi neobičan problem sa jako sporim otvaranjem glavnog Revit izbornika, onog pod slovom veliko R. Problem se manifestira na način da kad se klikne na veliko R, treba čekati određeno vrijeme da se izbornik otvori. Srećom, ako znate uzrok onda je tu jednostavno rješenje problema.

U čemu je problem? Problem je u tome da ako radite na više lokacija, a na jednoj od njih se spajate na vanjski izvor podataka, poput servera u firmi, a kad računalo s Revit-om odnesete van ureda gdje nemate direktnu vezu sa serverom, pojavit će se gore opisani problem s čekanjem da Revit otvori R izbornik. Radi se o tome da ako ste u Revitu otvarali datoteke (projektne datoteke, datoteke predložaka ili familije) direktno sa servera, kad Revit izgubi vezu sa serverom, on će njih i dalje tražiti ako postoje na listi nedavnih dokumenata, tzv. "Recent files".

Rješenje: potrebno je pronaći "Revit.ini" datoteku koji Revit koristi za spremanje tekućih postavki.

"Revit.ini" datoteka se nalazi na sljedećoj lokaciji:

C:\Users\ime.korisnika\AppData\Roaming\Autodesk\Revit\Autodesk Revit 2015

S napomenom da je pod "ime.korisnika" potrebno odabrati pravo korisničko ime, direkorij "AppData" je sakriven pa ga treba ili otkriti ili njegovu adresu upisati u adresnoj liniji "Windows Explorera" i na kraju, zadnji broj je broj verzije Revit-a koja se koristi.

Nakon što je "Revit.ini" datoteka locirana, potrebno ju je otvoriti u nekom od tekstualnih editora (Notepad je dovoljan), dakle, desni klik i "Open with" ili "Otvori s" te odaberite Notepad aplikaciju.

U "Revit.ini" datoteci je potrebno izbrisati unose između [Recent File List] i [Recent Workset List].

Riječi u uglatim zagradama su ključne riječi i ništa što je u uglatim zagradama se ne smije brisati!

Nakon što je popis nedavnih datoteka izbrisan, potrebno je spremiti izmjene i ponovo pokrenuti Revit. Sad bi "R" izbornik trebao raditi normalnom brzinom.

Mirko Jurčević

Mirko Jurčević

Mirko Jurčević dipl.ing.građ.
Autodesk Certified Consulting Specialist
Autodesk Certified Structural Engineering Specialist
BIM manager


Website: www.intelika.hr
Login to post comments