Autodesk Revit trikovi

Napisao:  Mirko Jurčević Petak, 10 Listopad 2014 13:17

Rad u Autodesk Revit aplikaciji si često možemo pojednostaviti i/ili ubrzati ako znamo određene trikove i, ponekad skrivene, mogućnosti. U nastavku vam donosimo niz trikova, možda su vam neki već poznati, ali sigurni smo da ćete naći nekoliko za koje do sad niste znali.

 1. Ctrl+1 pali "Properties" prozor.
 2. Pritiskom na tipke (slova) ZE radi "Zoom All to Fit", odnosno, "Zoom Extens". U prijevodu, radi automatski zoom tako da vam prikaže sve što imate u tom prikazu.
 3. Strelice na tipkovnici "gurkaju" (guraju) odabrani element u smjeru pritisnute strelice. Ako držite "Shift" istovremeno, strelice gurkaju 10 puta više nego bez "Shifta". Preciznost gurkanja ovisi o tome koliko ste zumirali u prikazu. Što se dalje to je pomak pri gurkanju veći.
 4. U Autodesk Revit-u vrijedi pravilo lijevog i desnog odabira prozorom (kao i u Autodesk AutoCAD-u). Znači, ako selektirate (označavate) razvlačenjem prozora (pravokutnika) s lijeva na desno, onda će biti odabrani samo elementi koji su čitavi "upali" unutar selekcijskog pravokutnika. Obrnuto, ako selektirate s desna u lijevo, ostat će odabrani svi elementi koje je selekcijski pravokutnik dotaknuo ili obuhvatio.
 5. Simbol presjeka ima jednu plavu oznaku (glavu ili strelicu presjeka) i jednu crnu. Plava simbolizira vezu ("hyperlink") na prikaz tog presjeka. Dvoklik na plavu glavu otvara prikaz tog presjeka. Ukoliko želite da vas dvoklik na drugu glavu (crnu) vodi na taj presjek, označite simbol presjeka i klikanjem na malu ikonu za rotaciju mijenjate vrstu glave presjeka. Klikajte na rotator dok ne dobijete plavu oznaku presjeka. Sad vas i jedan i drugi kraj oznake presjeka vodi u prikaz tog presjeka.
 6. Dok držite pokazivač miša iznad nekog elementa (ili više njih), pritiskajući "Tab" na tipkovnici, kružite kroz kandidate za selekciju. Pritiskajući "Tab" dok skicirate kružite kroz moguće hvatače ("snap"-ove), što može poslužiti za isključivanje hvatača u određenim situacijama. Uzastopno pritiskanje tipke "Tab" u Revitu se popularno naziva "tabanje". Zanimljivo je da ako držite "Shift" dok "tabate" kružite kroz kandidate za selekciju UNATRAG. Znači, ako ste propustili priliku da nešto selektirate, Shift+Tab.
 7. Pritiskanjem kombinacije tipki 'SO' privremeno isključujete hvatače (snap) za sljedeći odabir. SO=Snaps Off.
 8. Dok držite pokazivač miša iznad zida, pritiskom na tipku Tab možete odabrati cijeli lanac (niz) zidova spojenih s tim zidom. Ukoliko želite odabrati samo dio lanca zidova, kliknete na prvi element u nizu, zatim postavite miša iznad zadnjeg elementa (ne kliknete, smo držite miša iznad), nakon toga pritisnete tipku Tab. Označit će se dio lanca između prvog odabranog elementa i zadnjeg na kojemu je bio pokazivač miša. Ukoliko postoji više mogućih odabira niza, koji niz će Revit ponudit za odabir ovisi o relativnom položaju miša na zadnjem elementu (da li je bliže jednom kraju ili drugom kraju elementa).
 9. Pritiskom na tipku Esc će vas izvući iz trenutnog alata i vratiti na Revit "Modify" karticu alatne trake. Ponekad je potrebno više pritisaka na tipku Esc da bi izašli iz više razina. Uglavnom, dva pritiska na Esc je izlaz iz trenutnog alata. Ovo ne vrijedi ako ste u podmodulu (kad ima zelenu kvačicu i crveni X na alatnoj traci).
 10. Pritiskom na tipke CS dok je element (instanca familije) selektirana pokreće "Create Similar" alat. Ovaj postupak automatski pokreće odgovarajući alat te postavlja familiju i tip kako bi kreirali identičnu instancu kao odabranu (selektiranu).
 11. Upisivanje broja dok skicirate liniju završava tu liniju i daje joj dimenziju (duljinu) koja je upisana (za potvrdu stisnite Enter). Smjer crtanja se određuje pozicijom miša. Isti postupak vrijedi i za "Move" (pomicanje), "Copy" (kopiranje) i slične alate.
 12. Bilo kad dok upisujete brojčanu vrijednost (npr. u privremenu dimenzijsku kotu), ako stavite znak jednakosti na početak, moguće je umjesto duljine upisati matematički izraz (slično kao i kod MS Excel-a). Npr. Ako skicirate zlatni pravokutnik kojemu je jedna duljina 3 m, druga dimenzija će biti (upišete bez znakova navodnika) '=3*(sqrt(5)-1)/2' (sqrt znači kvadratni korijen "square root"). Revit će izračunati i upotrijebiti rezultat kao vrijednost duljine.
 13. Ako skicirate mnogo lukova ("Center-ends Arc" alat) i kružnica ("Circle") istog polumjera (radijusa), uključite "Radius" check box u alatnoj traci (ispod Ribbon-a) i upišite radijus prije skiciranja. Ovo funkcionira čak i za alata za ravne linije ako pomoću njega želite nacrtati zakrivljene elemente između ravnih izlomljenih linija ("fillet").
 14. Povlačenjem krajeva privremenih dimenzijskih linija ("Temporary dimension") na druge referentne linije objekata moguće je kontrolirati različite udaljenosti.
 15. Ovo se najčešće zaboravi, ako imate selektiran objekt (ili više njih), a ne vide se privremene dimenzije, klikom na "Activate Dimensions" na alatnoj traci (ispod "Ribbon"-a) uključujete prikaz privremenih dimenzija ("Temporary dimensions").
 16. Ukoliko materijal nekog elementa (zid, ploča itd.) ima površinsku šrafuru, ishodište i/ili položaj šrafure (os opločenja) je moguće postaviti alatom "Align".
Mirko Jurčević

Mirko Jurčević

Mirko Jurčević dipl.ing.građ.
Autodesk Certified Consulting Specialist
Autodesk Certified Structural Engineering Specialist
BIM manager


Website: www.intelika.hr
Login to post comments