Što je novo u Revit Architecture 2015 Istaknuto

Napisao:  Mirko Jurčević Četvrtak, 26 Lipanj 2014 11:55

revit-2015

Svaka aplikacija ima prostora za doradu i poboljšanje. Autodesk sluša potrebe korisnika svojih aplikacija te je doradio Revit 2015 verziju prema najtraženijim zahtjevima korisnika. U nastavku ćemo Vam predstaviti neke od Autodesk značajnijih promjena u Revit 2015 za arhitekturu.

Poboljšana vizualizacija

Sketchy lines

Slika-1-Revit-2015-Sample-model-shadedSlika-2-Revit-2015-Sample-model-hidden-line

Dugoočekivana i tražena značajka Revita, "Sketchy lines", napokon je ugrađena u Revit 2015 verziji. Revit sada može u svim vrstama pogleda ponoviti učinak ručnog skiciranja. U nekoliko klikova, korisnici će moći osigurati kontrolu nepravilnosti i produživanja linija, omekšavajući izgled Revit modela za one situacije kada je potrebna suptilnija slika.

"Anti-Aliasing Per View"

Slika-3-Revit-2015-Sample-model-hidden-line-sketchySlika-4-Revit-2015-Sample-model-hidden-line-sketchy

Mrzite one nazubljene rubove svojih skica? U Revit-u 2015 anti-aliasing je poboljšan kako bi bolje izgladio sve grube linije. Prije je to bila globalna značajka, no sada u verziji 2015 ta se značajka može primijeniti na svaki pogled prema potrebi i pri tome radi nevjerojatno.

Poboljšanja načina upravljanja

Kontrola pribadanja elemenata ("Pin")

Slika-5-can-not-delete-pinned

Revit 2014 je napravio veliki napredak uvođenjem kontrole neselektiranih zabodenih ("pinanih") instanci. Međutim, Revit 2015 poboljšava tu značajku uklanjanjem mogućnosti da korisnik slučajno obriše zabodene stavke. Upozorenja će sada biti generirana svaki put kad korisnik pokuša obrisati zabodenu instancu. Od korisnika se tako zahtijeva da otkvači instance prije brisanja. Ova dodana funkcionalnost nadograđuje "pin" naredbu, čime se korisnicima daje bolja kontrola i veća razina sigurnosti pri radu na modelum.

Poboljšanja "Scheduling"-a (tablice)

Novi "Properties"

 Slika-6-Revit-2015-tablica 

"Schedule" u Revitu moćan je alat za upravljanje, kvantificiranje i iskazivanje tabličnih informacija o modelu građevine. U novoj 2015 verziji Revit-a postoji šest novih parametara dostupnih korisnicima da ih iskoriste prema vlastitim potrebama.

Slika-7-Revit-2015-tablica-sa-slikama

Vrsta slike (Vrsta parametra) i slike (Parametri instance) omogućuje korisnicima da uvezu slike izravno u Revit model (u tablicu). Ovi parametri postoje bilo za učitavajuće familije poput svjetiljki, namještaja i slično, ili za sustave familija poput zidova, stropova, itd. Ti parametri se mogu mijenjati u tablici ("schedule") ako je potrebno. Nakon što se tablica postavi na list papira, pojaviti će se slike.

Slika-8-Revit-2015-tablica-bez-slika

"Grand total custom title"

Sada možete promijeniti "Grand totals title", odnosno, naslov sume u tablici. Na kartici sortiranje/grupiranje ("sorting/grouping"), postoji nova opcija prilagođavanja naziva sume "Grand total title".

 Slika-9-Revit-2015-calculate-totals 

Poboljšani parametri familija

"Familiy parameter order"

 Slika-10-Revit-2015-premjestanje-family-parametara 

Dugo su korisnici Revita čekali mogućnost da po određenom redoslijedu postave parametre familija te da budu sigurni da će se pojaviti točno kako su i očekivali, kada se gleda kroz "Properties" panel. Sada s Revit-om 2015 korisnici mogu organizirati svoje parametre (i tipske i parametre instance) unutar skupina po abecednom redu (bilo rastući ili padajući). Ili korisnici mogu pomoću "Move up" (pomakni gore) i "Move down" (pomakni dolje) tipki definirati redoslijed parametara po želji i potrebi.

"Tool Tips" (natuknice)

 Slika-11-Revit-2015-tooltips 

Mnogo su puta BIM menadžeri, Revit stručnjaci kao i "obični" Revit korisnici stvarali složene familije i definirali konkretne parametre za kontrolu tih familija. Nažalost, većina Revit nema uza sebe osobu koja je izradila familiju niti specifikaciju familije pa im je često teško dokučiti što pojedini parametar kontrolira. S Revit-om 2015, kreatori familija sada dobivaju bilješke o svakom parametru i kako svaki radi odnosno kako bi trebalo biti korišteni - tzv. natuknice ili "Tool Tips".

Poboljšanja uporabljivosti

"Multiple Trim / Extend Selection"

 Slika-12-Revit-2015-Multiple-extend 

U prijašnjim verzijama Revit-a, kada se višestruko koristio "Trim/Extend" alat, korisnici su morali pojedinačno odabrati svaku stavku koju su htjeli prošiti ili smanjiti. Sada, s Revit 2015 verzijom, taj posao je uvelike ubrzan pa korisnici mogu koristiti prozor za odabir svih elemenata koje treba produžiti/skratiti.

Promjena "View Reference"

 Slika-13-Revit-2015-View-Reference 

Poznato je kako nisu svi pogledi u Revitu isključivo oni iz modela. Detalji stolarije, obloga, dovratnici i sl. u mnogim slučajevima su standardni 2D detalji (crteži). Revit nam daje mogućnost korištenja presjeka/pročelja/callout alata za referenciranje tih 2D pripremnih nacrta (detalja), s razlikom od prijašnjih verzija Revit-a je u tome postavljena referenca nije nepromjenjiva. Novi Revit 2015 omogućuje da se referencirani pogledi mogu jednostavno zamijeniti preko padajućeg izbornika.

"Revision Cloud" poboljšanja

 Slika-14-Revit-2015-Revision-Cloud  Slika-15-Revit-2015-Revision-Cloud-crtanje-oblika 

U prethodnim verzijama Revita, crtanje "Revision Cloud"-a (revizijskih oblačića) sa svim potrebnim klikanjem bila je svojevrsna vježba za kažiprst. Novost u Revit 2015 verziji je da korisnici mogu koristiti osnovne alate za crtanje, uključujući i linije, lukove, poligone i pravokutnike kako bi brzo definirati granicu "Revision Cloud"-a.

"Tag Behavior" - bolje ponašanje oznaka

Kao jedno od poboljšanja u Revit 2015 verziji jesu i bolje mogućnosti označavanja elemenata. U prethodnim verzijama, Revit kontrole koje su se koristile za pozicioniranje oznaka na papiru su bile dosta naporne za uporabu. U Revitu 2015, oznake ("tagovi") sada imaju "leader"-e (vodiče) koji se ponašaju poput teksta. Kad ih se pomiče u poglede, kutni segmenti se automatski prilagođavaju poziciji oznake.

Aktiviranje / deaktiviranje pogleda

U Revit 2014 verziji, veliki pomak u olakšavanju rada na listovima je bio kroz dodavanje opcije "double click" (dvostruki klik) koja aktivira pogled sa lista ("sheet"-a). U verziji Revit 2015, taj je proces nadograđen opcijom dvostrukog klina izvan okvira pogleda kako bi se "deaktivirao" pogled.

IFC link

 Slika-16-Revit-2015-IFC-Link 

Ovo je možda najveća novost u Revit 2015 verziji. Sada se možete povezati s IFC datotekom kako bi surađivali s drugim softverima. Ako se mijenja dizajn, možete ažurirati IFC (ponovo ga učitati) i tako uvijek imati važeću verziju.

Promjene u dupliciranju imena pogleda

U Revitu 2014, ili starijim verzijama, ako stvorite dvostruki pogled dobiti ćete "Copy of " prefiks u novom imenu pogleda. Ako imate više pogleda u "Project Browser"-u, potrebno je malo više truda kako bi se pronašli odgovarajući novi pogledi, i to iz razloga zato što "Project Browser"-a sortira poglede prema imenima (po abecedi). U Revit-u 2015, novi pogled će dobiti "Copy 1" sufiks, a sljedeći primjerak će imati sufiks "Copy 2", "Copy 3" i tako dalje. Na taj način će se novi pogled će vidjeti odmah ispod izvornog pogleda. Vrlo jednostavna promjena, ali vrlo korisna.

 Slika-17-Revit-2015-Dupliciranje-pogleda 

Revit Architecture 2015

Ovo su samo neka od poboljšanja Revit Architecture u verziji 2015. Kako su mnoge od tih promjena poboljšanja pokrenute iz zahtjeva korisnika tako vjerujemo da će i odmah utjecati boljim tijekom rada na sve korisnike Revita. U novoj verziji su najviše profitirali "Revit Structure" i "Revit MEP" set mogućnosti koje nisu opisane u ovom članku.

Mirko Jurčević

Mirko Jurčević

Mirko Jurčević dipl.ing.građ.
Autodesk Certified Consulting Specialist
Autodesk Certified Structural Engineering Specialist
BIM manager


Website: www.intelika.hr
Login to post comments