Robot - prebacivanje AutoCAD .dwg podloga u Robot

Napisao:  Mirko Jurčević Srijeda, 18 Prosinac 2013 11:49

Bez obzira na BIM, ponekad postoji potreba prebaciti AutoCAD .dwg podlogu u Autodesk Robot Structural Analysis. Na videu je prikazan postupak kako to učiniti.

Važno je napomenuti sljedeće:

- AutoCAD .dwg podloge možemo uvesti u Robot Structural Analysis na dva načina: preko "Import dwg" opcije ili preko opcije "Open". Razlika je u tome što će "Import dwg" opcija ubaciti podlogu kao pozadinu "Background", dok s "Open" opcijom imamo mogućnosti dodatne manipulacije AutoCAD .dwg datotekom. U videu je prikazan ovaj potonji način.

- Ako ubacujemo preko "Open" opcije, potrebno je prvo prilagoditi AutoCAD podlogu na način da ju premjestimo u ishodište koordinatnog sustava, te da crtež skaliramo u mjerilo u metrima (ako smo crtali npr. u centimetrima)

- Pri uvozu u Robot Structural Analysis isključimo opcije da nam Robot automatski pretvori elemente crteža u štapne elemente

- Nakon prihvaćanja ulaznih opcija, ako podloga nije postavljena u (0; 0) u Robot-u, po želji je možemo premjestiti tamo

- Na uveženu AutoCAD podlogu je vrlo jednostavno postaviti glavne (i pomoćne) osi konstrukcije (radi lakše manipulacije modelom, ali i radi lakšeg snalaženja)

- Prikazan je i postupak kao modelirati plošne elemente zidova na takvoj podlozi (uvežena podloga je još jednom kopirana na drugu visinu)

Ovakvim uvozom AutoCAD podloge u Robot Structural Analysis će ona biti pretvorena u objekte, tzv. "Edge" elemente, s kojima je lakše manipulirati, pogotovo u smislu "Snap" opcije.

Mirko Jurčević

Mirko Jurčević

Mirko Jurčević dipl.ing.građ.
Autodesk Certified Consulting Specialist
Autodesk Certified Structural Engineering Specialist
BIM manager


Website: www.intelika.hr
Login to post comments