Kreiranje i definiranje Worksharinga u Revitu

Napisao:  Petak, 22 Srpanj 2011 08:38

Opciju Worksharing možemo uključiti pri samom početku rada na projektu ali i kasnije u bilo kojem trenutku. Često u ranoj fazi projektiranja nemamo potrebu za kolaboracijom i nije nam potreban Worksharing osim u slučaju kad želimo preko te opcije dodatno kontrolirati grafički prikaz, no o tome jednom drugom prilikom.

worksharing-02

Osnova Worksharinga u Autodesk Revit aplikaciji su Worksets-i. Oni su neka vrsta grupa po kojima dijelimo naš model. Prilikom uključenja Worksharinga Revit nam automatski kreira prva dva Worksets-a. Jedan u koji idu etaže (visine) i osi, a drugi u koji idu svi ostali elementi.

worksharing-03 worksharing-04

Nakon toga nam se pojavljuje prozor Worksets u kojem kreiramo ostale Worksets-e. Prije nego počnemo kreirati ostale Worksets-e moramo razmisliti na koji naćin ćemo podjeliti naš objekt. To ovisi o vrsti projekta, veličini objekta i broju i tipu suradnika. Model možemo podjeliti po dilatacijama, vrsti zidova (nosivi, nenosivi), objektma i sl. Na umu treba imati da objekt ne dijelimo prema tipovima elemenata. Ne stavljamo svaki tip elementa u zaseban workset, npr. zidovi u svoj workset, prozori u svoj workset iz sljedećeg razloga. Da bismo mogli kreirati i editirati element nekog workseta trebamo biti „vlasnici" tog workseta, ili ga barem „posudili". Naprimjer, kada bi imali prava da editiramo workset u kojem se nalazi zid, a ne bi imali prava na workset u kojem se nalazi prozor u tom zidu, svejedno ne bismo mogli pomaknuti ili obrisati taj zid. Razlog je taj da se u tom zidu nalazi element (prozor) kojeg nemamo pravo mjenjati ili brisati. Dakle, morali bi biti vlasnici svih worksetova koji su međusobno zavisni što je često teško pratiti. Stoga worksetove kreiramo na način da u isti workset stavljamo sve elemente koji na neki način utječu jedan na drugi, odnosno „host" element i elementi koji se nalaze u njemu.

worksharing-05

Kada smo definirali worksetove potrebno je kreirati centralnu datoteku. Prilikom prvog sljedećeg Save-a nakon kreiranja Worksets-a automatski nam ta otvorena datoteka postaje centralna te ju je potrebno spremiti na server. Nakon toga odmah ponovimo naredbu „Save As" i sačuvamo tu istu otvorenu centralnu datoteku još jednom na lokalnu lokaciju. Na taj način smo kreirali i svoju lokalnu datoteku koja je koja je povezana sa centralnom datotekom. Dalje uvijek radimo samo u svojoj lokalnoj datoteci, a centralnu otvaramo samo kada je potrebno napraviti novu lokalnu kopiju za druge suradnike u projektu.

worksharing-06

U sljedećem blogu ću opisati korištenje Worksharinga.

Ivan Cigrovski, mag.ing.geoing.
Autodesk Certified Consulting Specialist
BIM manager
Website: www.intelika.hr
Login to post comments